Mamy przyjemność zaprosić Was na niezwykłe warsztaty z Dzikiej Kuchni, połączone z elementami Bushcraftu i Survivalu! To wyjątkowa okazja, by poznać tajniki życia na łonie natury, nauczyć się, jak przygotować pyszne posiłki z dostępnych w lesie składników oraz zdobyć przydatne umiejętności przetrwania w dziczy.
Podczas tych warsztatów będziecie mieli okazję:
Odkryć Dziką Kuchnię: Dowiecie się, jak rozpoznawać dzikie rośliny jadalne (gatunki rodzime i inwazyjne), grzyby, oraz nauczycie się jak pozyskiwać i przygotowywać raki. Dowiecie się jakie gatunki raków rodzimych i inwazyjnych występują w naszym kraju. Wspólnie przygotujemy smaczne potrawy z naturalnych składników zapewnionych przez organizatora oraz zebranych podczas wyjścia do lasu ( tym razem dania nie będą wegetariańskie). Miejmy nadzieję, że straduńskie lasy będą dla Nas szczodre. Dowiecie się jakie gatunki grzybów możemy zbierać kiedy kończą się podgrzybki i borowiki. Sezon na grzyby trwa cały rok, a gatunki spotykane zimą w naszych lasach są stosowane również w kuchni i medycynie dalekowschodniej.
Bushcraft & Survival: Nauczycie się praktycznych umiejętności przetrwania, takich jak, rozpalanie ognia bez użycia zapałek, oraz jak radzić sobie z przygotowaniem opału w ciężkich warunkach atmosferycznych. Samodzielne wykonanie łyżki/widelca z drewna będzie wisienką na torcie. Materiał i narzędzia zapewnia organizator.
Warsztaty odbędą się niezależnie od warunków pogodowych. Na Mayovce mamy do dyspozycji tipi, gdzie możemy się schronić i ogrzać w każdej chwili i realizować program spotkania.
Prosimy o zabranie ze sobą:
-małego plecaka na podstawowe graty noszone w czasie 3-godzinnego marszu przez las (czas marszu może być skrócony ze względu na niekorzystne warunki atmosferyczne)
-ubioru i obuwia dostosowanego do warunków atmosferycznych, (zapasowe ubrania, buty i skarpety możecie mieć w samochodzie i nie musicie wszystkiego nosić przy sobie)
-termosu z ciepłą herbatą i bidonu na wodę (butelka PET też wystarczy)
-rękawiczki robocze do przygotowania opału i pracy w drewnie (nie lateksowe)
-menażka i kubek ( mogą być naczynia turystyczne lub jednorazowe lub cokolwiek z domu zabierzecie).
-scyzoryk/nóż do zbierania grzybów i przygotowania posiłku
Nie przegapcie tej niesamowitej okazji, by poznać tajniki życia w lesie i zdobyć nowe umiejętności.
Zapraszamy Was do aktywnego uczestnictwa w naszych warsztatach i spędzenia całej niedzieli na łonie natury.
Lokalizacja: Mayovka, Straduń 2
Data wydarzenia: 19.11.2023
Czas trwania warsztatów: 10:00-17:00
Koszt warsztatów:
Dorośli: 200zł
Dzieci pod opieką dorosłych: 50zł
Zgłoszenia udziału prosimy dokonać do 17.11.2023:
-telefonicznie: Marcin – 660 44 10 32 ( najlepiej SMS- oddzwonię)
Maja – 512846265
e-mail: marcin.pempera@gmail.com
Mamy nadzieję, że przyłączycie się do naszej przygody na łonie natury i razem odkryjemy fascynujący świat Dzikiej Kuchni, Bushcraftu i Survivalu.
Z wyrazami szacunku,
Marcin Pempera
Views: 48