SKAZANI NA OUTDOOR – MARCIN PEMPERA – OUTDOOR – BUSHCRAFT – SURVIVAL, WARSZTATY DZIKIEJ KUCHNI, LEŚNA KUCHNIA, DZIKA KUCHNIA, KUCHNIA SURVIVALOWA, KUCHNIA PRZETRWANIA, SZKOLENIA SURVIVALOWE, GRZYBY W BUSHCRAFCIE I SURVIVALU, DZIKIE ROŚLINY JADALNE, SZTUKA PRZETRWANIA, WARSZTATY BUSHCRAFT – Wielkopolska, Piła, Trzcianka, Czarnków, Wałcz

JESTEŚMY CZĘŚCIĄ NATURY

Warsztaty dzikiej kuchni – Bushcraft & Survival 11.05.2025

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty dzikiej kuchni, połączone z elementami bushcraftu i survivalu. Tradycyjnie spotykamy się w Mayovce, aby podzielić się z Wami wiedzą z zakresu pozyskiwania żywności w terenie. Na warsztatach dzikiej kuchni dowiecie się gdzie i jak zdobyć coś do jedzenia w warunkach wiosennych, jak uzdatnić wodę w terenie, a także będziecie mieli okazję nauczyć się kilku technik survivalowych (przygotowania opału w ciężkich warunkach, bezpiecznego posługiwania się nożem).

Opowiemy sobie o jadalnych, wiosennych grzybach (również nadrzewnych), oraz przygotujemy z nich wyśmienite danie w kociołku lub na patelni. Grzyby niejadalne, ale mające zastosowanie w survivalu też pojawią się w programie. Poznacie także kilkanaście gatunków dzikich roślin jadalnych, których można szukać w terenie wiosną. Maj to pora obfitości wielu ziół, więc nie zabraknie ciekawych roślin i niespodzianek grzybowo-roślinnych. Tajemnice dzikiej kuchni czekają na odkrycie.

Co więcej?

Nasyceni dzikimi smakami, będziecie mogli spróbować swoich sił w bushcrafcie, wykonując własnoręcznie przedmioty użytkowe z drewna np. łyżkę. Materiały do pracy i narzędzia zapewnia organizator. ( zabierz ze sobą rękawice ochronne)

Organizatorzy zapewniają ciepły posiłek na miejscu (mięso, warzywa, dary lasu w postaci dania jednogarnkowego z kociołka).

Warsztaty dzikiej kuchni odbędą się niezależnie od warunków pogodowych. Na Mayovce mamy do dyspozycji tipi, gdzie możemy się schronić i ogrzać w każdej chwili i realizować program spotkania.

Dla kogo są warsztaty dzikiej kuchni?

Warsztaty są dla ludzi chcących zbliżyć się do natury i świadomie zacząć czerpać z niej pełnymi garściami. Dla ludzi, którzy chcieliby zacząć korzystać z dzikich roślin jadalnych jak z dobrze znanych warzyw dostępnych w handlu. Chcesz poznać ciekawe i mało popularne grzyby i ich zastosowanie w dzikiej kuchni i survivalu? Może byłeś na szkoleniu survivalowym, ale zabrakło w programie tematu pozyskiwania roślin i grzybów w terenie? Jak nie pomylić jadalnych grzybów i roślin z ich trującymi sobowtórami? Jesteśmy gotowi podzielić się z Wami wiedzą, która być może odmieni wasze życie i sprawi, że spojrzycie inaczej na otaczającą Was naturę.

Co zabrać ze sobą?

Prosimy o zabranie ze sobą:
-małego plecaka na podstawowe graty noszone w czasie 2-godzinnego marszu przez las
-ubioru i obuwia dostosowanego do warunków atmosferycznych, (zapasowe ubrania, buty i skarpety możecie mieć w samochodzie i nie musicie wszystkiego nosić przy sobie)
-termosu z ciepłą herbatą i bidonu na wodę (butelka PET też wystarczy)
-rękawiczki robocze do przygotowania opału i pracy w drewnie (nie lateksowe)
-menażki, kubka i łyżki do jedzenia ( mogą być naczynia turystyczne lub jednorazowe lub cokolwiek z domu zabierzecie).
-scyzoryka lub noża do zbierania ewentualnych grzybów, roślin i przygotowania posiłku.

Nie przegapcie tej niesamowitej okazji, by poznać tajniki życia w lesie i zdobyć nowe umiejętności. Zapraszamy Was do aktywnego uczestnictwa w naszych warsztatach i spędzenia całej niedzieli na łonie natury.

Lokalizacja: Mayovka, Straduń 2

Data wydarzenia: 11.05.2025

Czas trwania warsztatów: 10:00-17:00

Koszt warsztatów:
Dorośli: 200zł
Dzieci pod opieką dorosłych: 50zł

Zgłoszenia udziału prosimy dokonać do 09.05.2025
-telefonicznie:
Marcin – 660 44 10 32 ( najlepiej SMS- oddzwonię)
e-mail: marcin.pempera@gmail.com

Mamy nadzieję, że przyłączycie się do naszej przygody na łonie natury i razem odkryjemy fascynujący świat Dzikiej Kuchni, Bushcraftu i Survivalu.
Z wyrazami szacunku,
Marcin Pempera

Aktualne termiy szkoleń i warsztatów.

Views: 75

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2025 SKAZANI NA OUTDOOR – MARCIN PEMPERA – OUTDOOR – BUSHCRAFT – SURVIVAL, WARSZTATY DZIKIEJ KUCHNI, LEŚNA KUCHNIA, DZIKA KUCHNIA, KUCHNIA SURVIVALOWA, KUCHNIA PRZETRWANIA, SZKOLENIA SURVIVALOWE, GRZYBY W BUSHCRAFCIE I SURVIVALU, DZIKIE ROŚLINY JADALNE, SZTUKA PRZETRWANIA, WARSZTATY BUSHCRAFT – Wielkopolska, Piła, Trzcianka, Czarnków, Wałcz

Theme by Anders Norén