Serdecznie zapraszam Was na niepowtarzalne warsztaty dzikiej kuchni, które odbywają się cyklicznie w pięknych okolicznościach przyrody na terenie Wielkopolski północnej (dokładna lokalizacja dla zdecydowaynch). Jest to szkolenie z pozyskiwania żywności w terenie, na którym skupiamy się główie na tematach związanych z roślinami i grzybami. Jeżeli lubicie ryby i raki oraz inne źródła białka pochodzenia zwierzęcego, to nie zawiedziecie się również.
Pierwszy dzień szkolenia odbywa się w trybie wędrownym, abyście mogli zobaczyć potencjalne siedliska interesujących nas gatunków.W trakcie zajęć nie skupiamy się na robieniu zbędnych kilometrów, tylko na poszukiwaniu i identyfikowaniu grzybów oraz roślin. W ramach szkolenia dowiecie się jakimi zasadami należy kierować się przy pozyskiwaniu grzybów i dzikich roślin jadalnych. Poznacie ich zastosowanie w dzikiej kuchni, kuchni domowej, oraz w bushcrafcie i survivalu.
Natomiast drugi dzień spędzimy stacjonarnie. Zajmiemy się trenowaniem umiejętności istotnych w bushcrafcie i survivalu z wykorzystaniem dzikich roślin i grzybów (obsługa narzędzi tnących, rozpalanie ognia, uzdatnianie wody). Nocujemy w lesie na terenie prywatnym. Ponieważ w survivalu nie ma złej pogody, szkolenie odbędzie się niezależnie od warunków pogodowych.
Dla kogo są warsztaty dzikiej kuchni?
Z pewnością warsztaty są dla ludzi chcących zbliżyć się do natury i świadomie zacząć czerpać z niej pełnymi garściami. Dla ludzi, którzy chcieliby zacząć korzystać z dzikich roślin jadalnych jak z dobrze znanych warzyw dostępnych w handlu. Jesteś turystą i chcesz poznać ciekawe i mało popularne grzyby i ich praktyczne zastosowanie w dzikiej kuchni i survivalu? Jeżeli byłeś na szkoleniu survivalowym i na przykład zabrakło w nim pozyskiwania żywności w terenie. Chciałbyś wiedzieć jak nie pomylić jadalnych grzybów i roślin z ich trującymi sobowtórami? Masz atlas roślin i grzybów, ale jednak boisz się samodzielnie korzystać z darów natury? Zatem jesteśmy gotowi podzielić się z Wami wiedzą, która odmieni wasze życie i sprawi, że spojrzycie inaczej na otaczającą Was naturę.
Miejsce i ramy czasowe warsztatów dzikiej kuchni.
Dokładna lokalizacja zostanie podana tylko zdecydowanym uczestnikom.
Czas trwania warsztatów: od rana w sobotę do popołudnia w niedzielę. Jest możliwość przyjazdu na jeden dzień (sobota lub niedziela).
Jeżeli chcesz przyjechać z daleka i przenocować w lesie z piątku na sobotę, koniecznie daj znać. Co prawda dzieci pod opieką dorosłych też mogą wziąć udział w szkoleniu, to nie każde dziecko będzie czuć się komfortowo w takich warunkach. W rzeczywistości będzie to kwestia indywidualna, i możemy to przedyskutować.
Koszt warsztatów:
Dwa dni: dorośli 450 zł, dzieci 200 zł)
Jeden dzień: dorośli 250 zł, dzieci 100 zł)
Termin:
Zapytaj mailowo lub telefonicznie o dostępny termin jeżeli nie ma go aktualnnie na stronie.
Zgłoszenia udziału proszę dokonać telefonicznie: Marcin – 660 44 10 32 ( najlepiej SMS- oddzwonię), lub na
e-mail: marcin.pempera@gmail.com
Obowiązkowe wyposażenie uczestników:
- odzież i obuwie odpowiednie do warunków atmosferycznych,
- namiot lub plandeka, hamak
- karimata i śpiwór
- podręczna apteczka pierwszej pomocy + koc ratunkowy ( folia NRC)
- latarka z zapasem baterii (najlepiej czołowa),
- menażka, kubek, sztućce,
- telefon, powerbank
- ołówek lub długopis,
- notes lub zeszyt,
- nóż lub scyzoryk,
- rękawice robocze
- turystyczny palnik gazowy
Nie posiadasz ekwipunku lub jego części, to daj znać.
Wyżywienie podczas szkolenia.
W czasie spotkania zapewniamy na miejscu jeden ciepły posiłek dziennie, który przygotujemy wspólnie z produktów dostarczonych przez organizatora i tego co pozyskamy z natury. Reszta posiłków i przekąski we własnym zakresie (suchy prowiant). Nie musisz mieć dużego zapasu wody, ponieważ będzie dostępna na miejscu. W razie pytań zadzwoń lub napisz.
Podsumowując mamy nadzieję, że przyłączycie się do naszej przygody na łonie natury i razem odkryjemy fascynujący świat Dzikiej Kuchni, Bushcraftu i Survivalu.
Z wyrazami szacunku,
Marcin Pempera
Aktualne terminy szkoleń i warsztatów.
Views: 59