Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty dzikiej kuchni, połączone z elementami bushcraftu i survivalu. Czeka na Was duża dawka wiedzy z zakresu pozyskiwania żywności w terenie. Na warsztatach dzikiej kuchni dowiecie się gdzie i jak zdobyć coś do jedzenia na przełomie wiosny i lata, jak uzdatnić wodę w terenie, a także będziecie mieli okazję nauczyć się kilku technik survivalowych (przygotowania opału w ciężkich warunkach, bezpiecznego posługiwania się nożem). Pojawią się też tematy związane z naturalnymi metodami odstraszania kleszczy oraz komarów w terenie.
Opowiemy sobie o jadalnych, wiosennych i letnich grzybach (również nadrzewnych), oraz przygotujemy z nich wyśmienite danie w kociołku lub na patelni. Grzyby niejadalne, ale mające zastosowanie w survivalu też pojawią się w programie. Poznacie także kilkanaście gatunków dzikich roślin jadalnych, których można szukać w terenie o tej porze roku. Czerwiec to pora obfitości wielu ziół, więc nie zabraknie ciekawych roślin i niespodzianek grzybowo-roślinnych. Tajemnice dzikiej kuchni czekają na odkrycie.
Co więcej?
Nasyceni dzikimi smakami, będziecie mogli spróbować swoich sił w bushcrafcie, wykonując własnoręcznie przedmioty użytkowe z drewna np. łyżkę. Materiały do pracy i narzędzia zapewnia organizator. ( zabierz ze sobą rękawice ochronne)
Organizatorzy zapewniają ciepły posiłek na miejscu (mięso, warzywa, dary lasu w postaci dania jednogarnkowego z kociołka).
Warsztaty odbędą się niezależnie od warunków pogodowych.
Dla kogo są warsztaty dzikiej kuchni?
Warsztaty są dla ludzi chcących zbliżyć się do natury i świadomie zacząć czerpać z niej pełnymi garściami. Dla ludzi, którzy chcieliby zacząć korzystać z dzikich roślin jadalnych jak z dobrze znanych warzyw dostępnych w handlu. Chcesz poznać ciekawe i mało popularne grzyby i ich zastosowanie w dzikiej kuchni i survivalu? Może byłeś na szkoleniu survivalowym, ale zabrakło w programie tematu pozyskiwania roślin i grzybów w terenie? Jak nie pomylić jadalnych grzybów i roślin z ich trującymi sobowtórami? Jesteśmy gotowi podzielić się z Wami wiedzą, która być może odmieni wasze życie i sprawi, że spojrzycie inaczej na otaczającą Was naturę.
Co zabrać ze sobą?
Prosimy o zabranie ze sobą:
-małego plecaka na podstawowe graty noszone w czasie 3-godzinnego marszu przez las
-ubioru i obuwia dostosowanego do warunków atmosferycznych, (zapasowe ubrania, buty i skarpety możecie mieć w samochodzie i nie musicie wszystkiego nosić przy sobie)
-termosu z ciepłą herbatą i bidonu na wodę (butelka PET też wystarczy)
-rękawiczki robocze do przygotowania opału i pracy w drewnie (nie lateksowe)
-menażki, kubka i łyżki do jedzenia ( mogą być naczynia turystyczne lub jednorazowe lub cokolwiek z domu zabierzecie).
-scyzoryka lub noża do zbierania ewentualnych grzybów, roślin i przygotowania posiłku.
Nie przegapcie tej niesamowitej okazji, by poznać tajniki życia w lesie i zdobyć nowe umiejętności. Zapraszamy Was do aktywnego uczestnictwa w naszych warsztatach i spędzenia całej niedzieli na łonie natury.
Lokalizacja: Zofiowo, Powiat Czarnkowsko-trzcianecki
Data wydarzenia: 08.06.2025
Czas trwania warsztatów: 10:00-18:00
Koszt warsztatów:
Dorośli: 200zł
Dzieci pod opieką dorosłych: 50zł
Zgłoszenia udziału prosimy dokonać do 06.06.2025
-telefonicznie:
Marcin – 660 44 10 32 ( najlepiej SMS- oddzwonię)
e-mail: marcin.pempera@gmail.com
Mamy nadzieję, że przyłączycie się do naszej przygody na łonie natury i razem odkryjemy fascynujący świat Dzikiej Kuchni, Bushcraftu i Survivalu.
Z wyrazami szacunku,
Marcin Pempera
Aktualne termiy szkoleń i warsztatów.
Views: 65