Na temat żółciaka siarkowego pisałem już kiedyś w osobnym wpisie. Tym razem chciałbym pokazać w jaki sposób praktycznie wykorzystać tego ciekawego grzyba w kuchni. Żółciak siarkowy ma konsystencję bardzo podobną do mięsa z piersi kurczaka, więc można go użyć jako zamiennika w potrawach typu kebab lub gyros. Kto się odważy przyrządzić tego grzyba w ten sposób na prawdę będzie mile zaskoczony. Mogę się założyć, że nie wtajemniczone osoby próbujące tej potrawy dadzą się nabrać, że to kurczak! Nie bez powodu w języku angielskim mówi się na tego grzyba „chicken of the woods”.
Żółciak siarkowy w kuchni.
Przygotowanie żółciaka siarkowego do użycia w naszej potrawie polega na obgotowaniu go w pierwszej kolejności (15-20 min) i odlaniu wody. Po obgotowaniu najlepiej osuszyć grzyba np. ręcznikiem papierowym lub szmatką. Obgotowanego i osuszonego żółciaka kroimy na zgrabne małe kąski i przyprawiamy je przyprawą kebab/gyros lub inną, która nam odpowiada. Następnie podsmażamy grzyba na dowolnym tłuszczu, ale trzeba mieć świadomość, że struktura żółciaka powoduje to, że „pije” on spore ilości tłuszczu.
Smażenie cebuli z żółciakiem może spowodować, że cebula się przypali bo żółciak wchłonie tłuszcz. Przypalona cebula spowoduje gorzki smak potrawy, wiec pilnujemy żeby nie zabrakło tłuszczu. Najlepiej podsmażyć cebulę osobno i dorzucić ją z resztą warzyw po obsmażeniu grzyba. Dodajemy warzywa i dusimy jeszcze kilka minut do miękkości warzyw (najlepiej pod przykryciem). Oprócz warzyw widocznych na zdjęciach dodałem jeszcze podagrycznik. Kiedy wszystko już zmiękło według naszego uznania, możemy to połączyć z makaronem lub ryżem, albo też podać w tortilli. Duży liść jakiejś rośliny jadalnej też będzie dobry ;). Ja użyłem makaronu ryżowego, który doskonale się nadawał do tego celu.
Jestem przekonany, że żółciak siarkowy z makaronem na pewno przypadnie Wam do gustu. Szczególnie weganie i wegetarianie będą zachwyceni możliwością wykorzystania tego wspaniałego grzyba w kuchni. Możliwości użycia żółciaka siarkowego jest o wiele więcej, więc życzę udanych eksperymentów kulinarnych i oczywiście smacznego!
Aktualne terminy szkoleń i warsztatów.



















Views: 802