SKAZANI NA OUTDOOR – MARCIN PEMPERA – OUTDOOR – BUSHCRAFT – SURVIVAL, WARSZTATY DZIKIEJ KUCHNI, LEŚNA KUCHNIA, DZIKA KUCHNIA, KUCHNIA SURVIVALOWA, KUCHNIA PRZETRWANIA, SZKOLENIA SURVIVALOWE, GRZYBY W BUSHCRAFCIE I SURVIVALU, DZIKIE ROŚLINY JADALNE, SZTUKA PRZETRWANIA, WARSZTATY BUSHCRAFT – Wielkopolska, Piła, Trzcianka, Czarnków, Wałcz

JESTEŚMY CZĘŚCIĄ NATURY

Boczniak ostrygowaty

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to jeden z wielu grzybów dziko rosnących, który ma świetne walory kulinarne. Warto poznać ten gatunek i nauczyć się rozpoznawać go w naturze, a nie tylko na styropianowej tacce w markecie ;). Moim zdaniem grzyby w survivalu zajmują wysoką pozycję jako składnik diety, a boczniak będzie dobrym źródłem żywności pozyskiwanej w terenie. Miłośnicy bushcraftu, survivalu i wszelkich aktywności outdoorowych powinni docenić fakt, że podczas swoich jesienno i zimowych wypraw mają możliwość pozyskania pełnowartościowego pożywienia.

Sezon na boczniaka ostrygowatego.

Grzyb ten należy do trójcy zimowej razem z płomiennicą zimową i uszakiem bzowym. Przełom października i listopada to zazwyczaj początek sezonu na ten gatunek boczniak. Grzyby te są dość odporne na mróz, a grzybnia wrośnięta w pień drzewa jest odporna nawet na silny mróz. Dojrzałe owocniki mogą nie być odporne na długotrwały, silny mróz i podczas odwilż nie będą się rozwijać dalej, a zaczynie się ich rozkład. Rozmarzniętych grzybów nie powinno się spożywać, ponieważ nigdy nie wiemy ile razy i na jak długo rozmarzały w ciągu zimy. Jeżeli rozmarznięte owocniki boczniaka nie uległy jeszcze wyraźnemu rozkładowi i nie mają nieprzyjemnego zapachu, można zaryzykować zjedzenie ich w sytuacji awaryjnej, ale tylko po solidnej obróbce termicznej.

NIE RYZYKUJ, KIEDY NIE MUSISZ!!! JEDZENIE NIE ZAWSZE JEST NA PIERWSZYM MIEJSCU LISTY PRIORYTETÓW W SURVIVALU.

Gdzie szukać boczniaków ostrygowatych?

Boczniak ostrygowaty w naturze rośnie na osłabionych już drzewach liściastych lub martwych i powalonych pniach. Grzyby pojawiają się w miejscach uszkodzenia kory, która jest naturalną barierą przed zainfekowaniem grzybami. Gatunki drzew, na których spotykałem boczniaki ostrygowate to min. wiąz, buk, topola, wierzba, dąb, klon, i grab. Boczniaka ostrygowatego widywałem też na robinii akacjowej, ale nie poleca się jedzenia grzybów z tego drzewa. Przy odrobinie szczęścia można w krótkim czasie pozyskać dużą ilość tego grzyba w jednym miejscu, więc opłaca się szukać uważnie. W zeszłym sezonie udało mi się trafić miejsce, z którego w ciągu kilku minut zebrałem 8kg boczniaków!!!.

Pozyskiwanie boczniaków z dużych wysokości.

Boczniaki potrafią rosnąć na stosunkowo dużych wysokościach. Zdarzało się nawet do 4m i trzeba się trochę nagimnastykować żeby je pozyskać, ale gra jest warta świeczki. Najczęściej w takiej sytuacji używam noża przytwierdzonego do sztywnej gałęzi o odpowiedniej długości. Jeżeli nie mamy noża, czasami sprawdzi się gałąź z rozwidleniem, którą zdrapujemy grzyby napierając od dołu w miejscu przyrośnięcia. Idealnie by było przechwycić ręką spadające boczniaki zanim roztrzaskają się o ziemię, więc najlepiej mieć pomocnika do łapania grzybów, ale sami też bez problemu opanujemy tą czynność. Oczywiście jeżeli ktoś opanował techniki linowe w survivalu, to też może zastosować tą metodę do pozyskiwania nie tylko boczniaków.

Boczniak ostrygowaty i jego zmienność.

W naturze boczniaki ostrygowate mogą przybierać różne kształty i kolory trzeba trochę wprawy w rozpoznawaniu tego gatunku. Najczęściej trzon boczniaka jest umiejscowiony z boku kapelusza, ale zdarza się też, że trzon jest centralny. Blaszki zbiegają na trzon i są w kolorze trzonu (przeważnie koloru białawego, jasnoszarego lub jasnej kawy z mlekiem). Wierzch owocnika u młodych okazów jest koloru szarostalowego, jasnoszarego lub w odcieniach brązu, a u starszych owocników koloru kremowego. Owocniki, które miały więcej światła w czasie wzrostu są wyraźnie ciemniejsze od tych, które rosły w miejscu osłoniętym od słońca.

Czy boczniak ostrygowaty ma sobowtóra?

Gatunkiem podobnym do boczniaka jest łycznik późny. Jego kapelusz jest ciemnozielony, oliwkowy lub w odcieniach brązu i szarości, ale w warunkach dużej wilgotności ma lepką i śluzowatą powierzchnię. Kapelusz boczniaka nie jest śluzowaty, kiedy jest mokry, więc zwróćmy na to uwagę. Blaszki są koloru bladożółtego lub kremowego po pomarańczowy, ale nie zbiegają na trzon tak jak u boczniaka. Trzon łycznika jest krótki i zawsze ciemniejszy od blaszek i jest pokryty drobnymi łuseczkami. Ewentualna pomyłka boczniaka z sobowtórem nie jest zagrożeniem dla zdrowia lub życia. Łycznik późny nie jest trujący, ale może być gorzki i niesmaczny, kiedy jest przerośnięty.

W atlasach możemy spotkać informacje, że jest nie jadalny ze względu na gorzkawy smak, ale w krajach azjatyckich jest używany w kuchni podobnie jak boczniak. Gorzkawy smak niweluje się poprzez gotowanie i odlanie wody. Młode owocniki, które obgotowywałem 15min w osolonej wodzie nie miały już nieprzyjemnego posmaku i nadawały się do dalszej obróbki typu podsmażenie z cebulą i przyprawami. Można się pokusić o przyrządzenie łycznika bez obgotowania, ale owocniki muszą być młode.

Boczniak ostrygowaty z własnej hodowli.

Dobrym pomysłem będzie spróbowanie własnych sił w amatorskiej hodowli boczniaka ostrygowatego, która nie będzie stanowić większych problemów. Grzybnie na kołkach i balotach słomy lub trocin możemy kupić tanio nawet na portalach aukcyjnych. W czasie hodowli będziemy mieli możliwość obserwacji jak rozwija się boczniak, jak wygląda na poszczególnych etapach rozwoju i będziemy mieli możliwość wizualnego zaznajomienia się z tym gatunkiem. Zawartość dobrze przyswajalnego białka w opisywanym grzybie jest porównywalna z zawartością białka w mleku krowim i wynosi około 2-4% (w mleku 3-3,4%). Boczniak ostrygowaty na pewno jest pełnowartościowym pokarmem, który możemy wyprodukować we własnym zakresie. W dzisiejszych czasach samowystarczalność, czyli produkcja żywności, wytwarzanie potrzebnych przedmiotów i narzędzi jest istotnym elementem naszej egzystencji.
Życzę Wam powodzenia w namierzaniu miejsc, w których potencjalnie może rosnąć boczniak ostrygowaty.

Tekst i fotografie: Marcin Pempera

Views: 1627

Next Post

Previous Post

2 Comments

  1. co jak się śni ksiądz 10 października 2023

    Bardzo interesujący artykuł! Dowiedziałem się dużo nowych informacji na temat boczniaka ostrygowatego. Bardzo podoba mi się, jak dokładnie opisane są wszystkie cechy tego grzyba, od wyglądu po smak i zastosowanie kulinarno-lecznicze. Cieszę się, że dowiedziałem się również, jak go samodzielnie uprawiać. Artykuł jest dobrze zilustrowany i czyta się go łatwo. Polecam go wszystkim fanom grzybobrania!

© 2025 SKAZANI NA OUTDOOR – MARCIN PEMPERA – OUTDOOR – BUSHCRAFT – SURVIVAL, WARSZTATY DZIKIEJ KUCHNI, LEŚNA KUCHNIA, DZIKA KUCHNIA, KUCHNIA SURVIVALOWA, KUCHNIA PRZETRWANIA, SZKOLENIA SURVIVALOWE, GRZYBY W BUSHCRAFCIE I SURVIVALU, DZIKIE ROŚLINY JADALNE, SZTUKA PRZETRWANIA, WARSZTATY BUSHCRAFT – Wielkopolska, Piła, Trzcianka, Czarnków, Wałcz

Theme by Anders Norén