Zapraszamy Was na niezwykłe warsztaty z Dzikiej Kuchni, połączone z elementami Bushcraftu i Survivalu! To wyjątkowa okazja, by poznać tajniki życia na łonie natury, nauczyć się, jak przygotować pyszne posiłki z dostępnych w lesie składników oraz zdobyć przydatne umiejętności przetrwania w dziczy.
Podczas tych warsztatów będziecie mieli okazję dowiedzieć się, jak rozpoznawać dzikie rośliny jadalne (gatunki rodzime i inwazyjne), grzyby zimowe, smaczne i jadalne oraz niejadalne, ale mające zastosowanie w survivalu. Nauczycie się także jak pozyskiwać i przygotowywać raki. Dowiecie się jakie gatunki raków rodzimych i inwazyjnych występują w naszym kraju. Wspólnie przygotujemy smaczne potrawy z naturalnych składników zapewnionych przez organizatora oraz zebranych podczas wyjścia do lasu ( tym razem dania nie będą wegetariańskie). Miejmy nadzieję, że straduńskie lasy będą dla Nas szczodre. Dowiecie się jakie gatunki grzybów możemy zbierać kiedy las pokryty jest śniegiem. Sezon na grzyby trwa cały rok, a gatunki spotykane zimą w naszych lasach są stosowane również w kuchni i medycynie dalekowschodniej.
Bushcraft & Survival: Nauczycie się praktycznych umiejętności przetrwania, takich jak, rozpalanie ognia bez użycia zapałek, oraz jak radzić sobie z przygotowaniem opału w ciężkich warunkach atmosferycznych, jak pozyskać i uzdatnić wodę. Samodzielne wykonanie łyżki/widelca z drewna będzie wisienką na torcie. Materiał i narzędzia zapewnia organizator.
Warsztaty odbędą się niezależnie od warunków pogodowych. Na Mayovce mamy do dyspozycji tipi, gdzie możemy się schronić i ogrzać w każdej chwili i realizować program spotkania.
Prosimy o zabranie ze sobą:
-małego plecaka na podstawowe graty noszone w czasie 3-godzinnego marszu przez las (czas marszu może być skrócony ze względu na niekorzystne warunki atmosferyczne)
-ubioru i obuwia dostosowanego do warunków atmosferycznych, (zapasowe ubrania, buty i skarpety możecie mieć w samochodzie i nie musicie wszystkiego nosić przy sobie)
-termosu z ciepłą herbatą i bidonu na wodę (butelka PET też wystarczy)
-rękawiczki robocze do przygotowania opału i pracy w drewnie (nie lateksowe) -menażka i kubek ( mogą być naczynia turystyczne lub jednorazowe lub cokolwiek z domu zabierzecie).
-scyzoryk/nóż do zbierania grzybów i przygotowania posiłku
Nie przegapcie tej niesamowitej okazji, by poznać tajniki życia w lesie i zdobyć nowe umiejętności. Zapraszamy Was do aktywnego uczestnictwa w naszych warsztatach i spędzenia całej niedzieli na łonie natury.
Lokalizacja: Mayovka, Straduń 2
Data wydarzenia: 11.02.2024
Czas trwania warsztatów: 10:00-17:00
Koszt warsztatów:
Dorośli: 200zł
Dzieci pod opieką dorosłych: 100zł
Zgłoszenia udziału prosimy dokonać do 09.02.2024
-telefonicznie: Marcin – 660 44 10 32 ( najlepiej SMS- oddzwonię)
Maja – 512846265
e-mail: marcin.pempera@gmail.com
Mamy nadzieję, że przyłączycie się do naszej przygody na łonie natury i razem odkryjemy fascynujący świat Dzikiej Kuchni, Bushcraftu i Survivalu.
Z wyrazami szacunku,
Marcin Pempera
Views: 55