SKAZANI NA OUTDOOR – MARCIN PEMPERA – OUTDOOR – BUSHCRAFT – SURVIVAL, WARSZTATY DZIKIEJ KUCHNI, LEŚNA KUCHNIA, DZIKA KUCHNIA, KUCHNIA SURVIVALOWA, KUCHNIA PRZETRWANIA, SZKOLENIA SURVIVALOWE, GRZYBY W BUSHCRAFCIE I SURVIVALU, DZIKIE ROŚLINY JADALNE, SZTUKA PRZETRWANIA, WARSZTATY BUSHCRAFT – Wielkopolska, Piła, Trzcianka, Czarnków, Wałcz

JESTEŚMY CZĘŚCIĄ NATURY

Sromotnik smrodliwy

Sromotnik smrodliwy (Phallus impudictus) zwany też bezwstydnym to jeden z tych „egzotycznych” grzybów, który może dostarczyć nie tylko niezapomnianych wrażeń kulinarnych, ale może także spowodować przyspieszenie akcji serca na samą myśl o jego zjedzeniu. Idealna opcja dla miłośników survivalu, bushcraftu i ogólnie poszukiwaczy przygód i mocnych wrażeń. Jest warunkowo jadalny w pierwszej fazie wzrostu czyli w formie „czarciego jaja” zanim rozwinie się z niego dorosły owocnik. W początkowej fazie wzrostu „czarcie jajo” ma kształt kuli lub jajka. Jajo jest pokryte skórką, pod którą znajduje się cienka warstwa galaretowatej substancji przypominającej żelatynę. Pod warstwą galarety znajduje się dość twarda tkanka przyszłego owocnika.

UWAGA!!! NIE NAMAWIAM NIKOGO DO JEDZENIA MUCHOMORÓW SROMOTNIKOWYCH!!!

Jak dla mnie, czarcie jajo sromotnika smrodliwego ma delikatny zapach bardziej rzodkiewkowo-ziemisty niż grzybowy, a smak słaby, ledwo wyczuwalny i można powiedzieć, że praktycznie nie ma smaku. W wielu miejscach na świecie Sromotnik bezwstydny jest jadany na surowo lub po obróbce termicznej i czasami uchodzi nawet za przysmak. Czarcie jajo obieram z galaretowatej masy i do przygotowania potrawy używam twardej tkanki. Smażę na dowolnym tłuszczu z dodatkiem cebuli i ulubionych przypraw. Podczas smażenia sromotnik smrodliwy nie mięknie, wiec nie smażę go zbyt długo, bo będzie jeszcze twardszy. Lekko mięknie po 20 minutowym gotowaniu lub duszeniu. Osobiście też marynuję czarcie jaja jak inne grzyby. Różnica polega tylko na tym, że obrane, surowe jaja zalewam gorącą marynatą. Po zassaniu i ostygnięciu przechowuję słoiki w lodówce. Surowego sromotnikasmrodliwego używam też w surówkach z chwastami.

Rozwiniętych owocników nie zbieram ponieważ wydzielają charakterystyczny zapach bardzo zbliżony do padliny. Za smród odpowiedzialna jest ciemnooliwkowa, mazista substancja znajdująca się na główce owocnika, która swoim zapachem ma za zadanie przyciąganie owadów. Mazista substancja zawiera zarodniki, a zjadające ją owady przyczyniają się do rozsiewania zarodników. Sromotnik smrodliwy posiada właściwości lecznicze i może być stosowany przy wspomaganiu leczenia dużej liczby chorób. Zachęcam do poczytania o tym w licznych źródłach internetowych.

Ciekawostką jest też to, że Sromotnik bezwstydny jest w Księdze Rekordów Guinessa jako najszybciej rosnący grzyb. Od momentu pęknięcia skórki „czarciego jaja” do całkowitego wykształcenia owocnika przy odpowiednich warunkach mija około 1,5-2h. Podobnym grzybem do Sromotnika bezwstydnego jest Mądziak psi, który też jest jadalny w postaci jaja.

UWAGA! NIE JEDZ GRZYBÓW JEŻELI NIE JESTEŚ NA 100% PEWIEN, ŻE SĄ W PEŁNI BEZPIECZNE!

Znalazłem kiedyś link do artykułu o sromotniku bezwstydnym, w którym mnie zacytowano wstawiając odniesienie do mojego instagrama. Byłem mile zaskoczony, bo to dobry znak :).

Tekst i fotografie: Marcin Pempera

Views: 1036

Next Post

Previous Post

15 Comments

  1. Anatomia 9 sierpnia 2021

    Damn, awesome website. I actually came across this on Bing, and I am happy I did. I will definately be coming back here more often. Wish I could add to the posts here and bring a bit more to the table, but am just absorbing as much info as I can at the moment.

    • magneto 10 sierpnia 2021 — Post Author

      Thank you very much. I’m glad you like my blog. Feel free to read more entries if they appear.

  2. Dysortografia 29 lipca 2021

    I would like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I really hope to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own website now

  3. Ekonomia Kompedium 19 lipca 2021

    Hey! I just saw one other message in another weblog that appeared like this. How do you know all this stuff? That’s one cool post.

    • magneto 21 lipca 2021 — Post Author

      Hey! My knowledge comes from various sources and my own many years of experience.

  4. Psychologia Analityczna 15 czerwca 2021

    Thank you for that smart critique. Me & my neighbour were preparing to do some research about that. We received a very good book on that matter from our local library and most books exactly where not as influensive as your information. Im quite glad to see this kind of information which I was searching for a long time.

    • magneto 17 czerwca 2021 — Post Author

      Hi!
      Thank you very much for visiting my blog.
      I am glad that the information contained in the post was useful. Greetings from Poland.

  5. Business directory 5 czerwca 2021

    Pretty superior post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed reading your web publication posts. Any way I’ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon.

    • magneto 17 czerwca 2021 — Post Author

      Hi!
      Thank you very much and I’m glad you liked it.

  6. Links.M106.COM 4 czerwca 2021

    A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing a little bit analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If potential, as you turn out to be experience, would you thoughts updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog publish!

    • magneto 17 czerwca 2021 — Post Author

      Thank you very much. Greetings from Poland.

  7. Metale 6 lutego 2021

    Sztuka zycia – to cieszyc sie malym szczesciem.

  8. Analiza 4 lutego 2021

    Nic w zyciu nie przychodzi nam latwo. Nie wystarczy w cos wierzyc; trzeba miec sile pokonywac przeszkody i walczyc by wygrac. G. Meir

  9. Close to Nature 3 lipca 2020

    Artykuły pisane przez Ciebie są naprawdę świetne. Potrafisz zainteresować i zainspirować. Czekam na więcej.

    • magneto 3 lipca 2020 — Post Author

      Komentarz tego typu jeszcze bardziej motywuje do działania. Dziękuję pięknie.

© 2025 SKAZANI NA OUTDOOR – MARCIN PEMPERA – OUTDOOR – BUSHCRAFT – SURVIVAL, WARSZTATY DZIKIEJ KUCHNI, LEŚNA KUCHNIA, DZIKA KUCHNIA, KUCHNIA SURVIVALOWA, KUCHNIA PRZETRWANIA, SZKOLENIA SURVIVALOWE, GRZYBY W BUSHCRAFCIE I SURVIVALU, DZIKIE ROŚLINY JADALNE, SZTUKA PRZETRWANIA, WARSZTATY BUSHCRAFT – Wielkopolska, Piła, Trzcianka, Czarnków, Wałcz

Theme by Anders Norén