Propozycja na własne racje żywnościowe jako alternatywa do wojskowych lub turystycznych racji zabieranych na wypady outdoorowe i nie tylko. Najpierw pieczemy warzywa około 20÷30 min w temperaturze około 180°C do momentu aż zmiękną, a później suszymy w temperaturze 50÷60°C przez około 4÷5h mieszając co jakiś czas, bo posklejane warzywa będą się dłużej suszyć.
Warzywa wedle własnych upodobań. Ja daję dynię, batata, cebulę, buraka, pomidora, czosnek oraz zieleninę typu szczypior, pietruszka, bazylia. Zieleninę i rozgnieciony czosnek dodaję dopiero jak zaczyna się suszenie.
Warzywa rozdrabniam najczęściej obieraczką, na tarce lub drobno kroję. Można dorzucić pieczarki. Pieczenie w pierwszej kolejności ma tą zaletę, że taką rację można też zalać zimną wodą kiedy nie mamy możliwości lub czasu na gotowanie wody i po 10 min mamy gotowe danie. Do tego można dorzucić mięso z konserwy i/lub ugotowany wcześniej ryż, makaron czy dowolną kaszę. Wiesz co jesz i bez dziwnych dodatków, które co niektórym mogą szkodzić. Mieszankę można swobodnie dorzucać sobie do dań gotowanych w domu. Zapakowane próżniowo mogą leżeć długie miesiące a nawet lata, ale wystarczy też pakowanie w woreczki strunowe jeżeli nie planujemy dłuższego przechowywania.
Fot. Marcin Pempera



Views: 117